Kledingoutlets ze duiken steeds vaker op in het straatbeeld. Schoenen of kleding die niet verkocht dreigen te worden gaan goedkoop in de aanbieding. Dit lijkt een goed teken voor het milieu want de kleding wordt niet weggegooid. Maar toch zit het heel anders in elkaar dan u misschien dacht. Want misschien zijn de kledingoutlets helemaal niet zo goed voor het milieu dan u vooraf verwacht had.

Goedkope kleding wordt sneller een weggooi artikel.

Als kleding goedkoop wordt aangeboden dan worden de kledingstukken uiteraard sneller gekocht. Er ontstaan regelmatig impulsaankopen want voor tien euro kunt u natuurlijk wel een kledingstuk erbij hebben. Toch is dit een fout teken want impulsaankopen belanden ook een stuk sneller in de prullenbak dan een wat duurder kledingstuk. Een kledingstuk van tien euro heeft u er na vier keer dragen wel uit en vervolgens beland het kledingstuk in de prullenbak. Om een kledingstuk te produceren heeft het milieu aardig wat moet inleveren waaronder planten en kostbare groen. De meeste kledingstukken helpen helaas niet mee aan het milieu. Waardoor met het weggooien van impulsaankopen ook een stukje milieu wordt weggegooid.

Kledingoutlets zorgt ervoor dat we meerdere kledingstukken kopen.

Goedkope kleding heeft als voordeel dat we extra veel kledingstukken kunnen kopen. Maar extra kledingstukken betekend ook een extra belasting voor het milieu. Er moet meer geproduceerd worden wat telkens weer opnieuw schadelijk is. Planten en bomen worden omgehakt om de productie mogelijk te maken. De grond wordt zelfs vervuild voor het produceren van extra kleding. De kosten voor het milieu zijn een stuk hoger dan de kosten van het shirt in de winkel. Waarschijnlijk gaat het ook nog eens ten koste van slechte werkomstandigheden in derde wereldlanden. Waardoor de kledingoutlets totaal niet bijdragen aan een beter milieu of een betere wereld.

Kies eerder voor tweedehands in plaats van een kledingoutlet.

Als u toch graag op een goedkope manier kleding wilt kopen dan kunt u beter kiezen voor tweedehands. U investeert zo in een beter milieu door kledingstukken een tweede kans te geven. Tweedehandskleding heeft allang niet meer het oubollige imago van vandaag de dag. Het is zelfs hip om tweedehandskleding te dragen en zelfs merkkleding is tegenwoordig tweedehands terug te geven. Geef niet alleen kleding nog een kans, maar ook het milieu door tweedehandskleding te kopen.

Picture: get4net – Fotolia

Gerelateerde artikelen:

Sleutelwoorden: