HennepHennep werd lange tijd gezien als een gewone plant. Maar tegenwoordig wordt er steeds meer gedaan met hennep. Zo is er ontdekt dat er van de hennepvezels stof gemaakt kan worden. De stof is een stuk steviger dan katoen en gaat vijf keer langer mee dan katoen. Doordat de stof zo sterk is wordt het steeds vaker ingezet voor het maken van kleding. Maar hoe kan hennep worden ingezet voor duurzame kleding?

Wat maakt hennep duurzamer dan materialen als katoen?

Het eerste voordeel van hennep is dat de plant makkelijk is om te planten. De plant zorgt er zelf voor dat de plant zichzelf snel voortplant. Waardoor een hennep plant eenvoudig te vervangen is voor een nieuwe plant. Binnen drie maanden heeft een hennepplant al de afmetingen van vier meter bereikt. Waardoor er genoeg van de plant afgehaald kan worden om stof te maken. Nog een voordeel aan hennep is dat de planten in de hoogte groeien. Ze hebben dus weinig ruimte nodig waardoor er meerdere planten op een rij geplant kunnen worden. De planten putten de grond ook nog eens niet uit. In plaats van het uitputten van de grond maken ze een soort natuurlijke mest. Waardoor er met gemak een nieuwe hennep plant op de oude plek geplaatst kan worden.

Waarom wordt hennep juist gebruikt voor duurzame kleding?

Duurzame kleding is niet alleen milieu vriendelijk geproduceerd. Het is ook belangrijk dat de kleding langer mee gaat. Als kleding langer mee gaat dan zal er uiteindelijk minder kleding gekocht worden waardoor de kleding op langer termijn bijdragen aan een beter milieu. De kleding komt niet in het milieu terecht omdat het weggegooid moet worden vanwege het materiaal dat vijf keer sterker is dan katoen. Kleding gemaakt van hennep wordt ook wel eens onverslijtbaar genoemd waardoor het geen weggooi product geworden is.

Waarom dragen we nog niet allemaal hennep kleding?

Dit heeft meer te maken met een imago kwestie dan met de stof zelf. Met de stof is niks mis dat is algemeen bekend. Maar hennep is de grondstof om marihuana te maken. Door de dopingwet werd het verboden om hennep te produceren. Volgens de ministeries konden we het ook prima af met de kunstvezels. Alleen nu beginnen we te ontdekken dat het produceren van kunstvezels helemaal niet milieuvriendelijk is. Dit betekend dat er sinds kort subsidies worden uitgegeven om hennep te produceren. Zodat er meer duurzame kleding op de markt komt van hennep gemaakt.

het auteursrecht: Smithore – FotoliaGerelateerde artikelen:

Sleutelwoorden: